Fem unes Festes de Menorca com Déu mana
¿QUIERES EL PROGRAMA DE LAS FIESTAS? SÍGUENOS EN INSTAGRAM @FIESTASMENORCA

Sa Tropa

  • Fecha de creación: 2004

Amb es carro de Pomada, en Ramón i na Ramona com a porquets, i molta pomada per a tothom, alegren es carrers de Maó com cada any per ses feste de Gràcia!

“Si es carro no va cap a sa gent, sa gent va cap a es carro”

SA TROPA som un grup d’amics de Menorca, un poc de per tot, però de Menorca. Junts sempre ens ho passam bé, xalam, ens divertim, feim s’ase i també feim s’indio. Per ses festes de Menorca, sempre hi anàvem junts, ens divertiem i gaudiem de ses festes de poble com sa resta de gent. Però açò ens semblava poc, voliem fer encara més festa! I vam escollir ses festes de Gràcia, ses festes de Maó, perque son ses últimes festes de poble a Menorca i perque son ses festes de sa capital de s’illa. Aquell any, el 2004, es va formar el que avui s’en diu… SA TROPA!

Com ja hem dit, voliem fer festa, i fer-la amb sa resta de sa gent des poble i visitants. Per açò, no hi ha millor manera que fer-ho amb Pomada o Gin amb Llimonada. Així que ens vam posar a exprimir llimones i mesclar es suc de llimona amb s’ingredient que no hi pot faltar per una bona Pomada, es Gin Xoriguer.

Aquell primer any, anàvem amb garrafes de 10 lítres passejant-nos per es carrers de Maó repartint Pomada, rebent a canvi, sa voluntat de sa gent. Açò és, nosaltres no la venem, sa Pomada de SA TROPA no te preu, es preu el posa sa gent que la tasta. Aquell any no va anar tant malament, i per açò es proper any vam poder tornar a sortir i fins a dia d’avui, que ja en son 10 anys de SA TROPA per ses festes de Gràcia!

Però allò de trajinar garrafes no era gens pràctic, ni còmode, ni tradicional, ni típic… I va ser quan vam agafar un carretó antic i típic de Menorca. Un carret que avui ja suma més de 100 anys. Aquest carret és d’es l’àvi d’en Raúl.

A sobre aquest carretó, li vam posar una bota de vi d’una capacitat d’uns poc més de 70 lítres. Efectivament, aquesta bota de vi, va plena de Pomada durant ses festes de Maó. Cada any solem fer uns 120 lítres de Pomada aproximadament, i sempre s’acaba. Aquests lítres els repartim durant es dos dies de ses festes de Gràcia. Però no és tot Pomada. Per aquelles persones més valentes, portam un parell de bòtils de Gin Xoriguer, per aquells que li volen fotre per es dret! No hi falta tampoc un càntar d’aigua, que després d’un glop de Gin, cau bé un poc d’aigua! Però a ses festes, també s’hi troben fillets, i per a ells duim ‘piruletes’, i tan petits com grans, n’agafen. I no anant gaire enfora de sa casa Xoriguer, una altre beguda ben dolça i típica de Menorca que també portam, és sa Grosella. Sa Grosella consisteix en una mescla entre aigua, sucre i colorants entre altres coses que la fan una beguda molt dolça i bona.

Es segon dia de festa, començam es matí amb sa diana amb es gegants locals i es gegants convidats a ses festes de Gràcia.

Però noltros de bon dematí ja esteim desperts, per començar a preparar es berenar. Tant geganters com sa gent des poble, és convidat a un bon berenar per començar es dia. Començam preparant sa xocolata de ses festes. Acompanyada amb sa coca bamba feta per sa mare d’en Raúl. Tampoc hi falta sa sobrassada de ca sonpare de n’Ovidi i n’Ernest, ni tampoc un bon formatge menorquí d’Algendaret Nou fet per en Raúl. I no ens hem d’oblidar tampoc, des pa de pagès de ca’n Raúl també. No hi ha un berenar més menorquí per poder continuar amb sa festa.

Es darrers anys, vam tenir que fer un altre carretó igual que es que heu vist fins ara. Ja que aquest, te més de 100 anys. I es nostro Arader, n’Ovidi, va ser s’encarregat de fer-ne un d’igual per treure’l es dos dies de festa. Es que empràvem fins ara, el treim únicament per sa diana juntament amb es carret nou.

Dos personatjes bastant coneguts per ses festes de Maó, son es dos porquets de SA TROPA. En Ramón i na Ramona. Son es encarregats de guardar sa voluntat de sa gent que va posant, per tal de poder tornar a sortir es pròxim any per poder tornar a fer festa i cobrir totes ses despeses econòmiques amb es material que empram.

I açò és SA TROPA! Ja sabeu, si voleu passar unes molt bones festes, només ens heu de trobar! I esteis tots convidats per nosaltres, ja que enguany feim 10 anys! I açò no es diu cada dia! I enguany serà gros! molt més gros que es altres anys!

Per conèixer més sobre nosaltres i veure més imatges nostres, podeu visitar sa secció de FOTOS de sa nostra Web. També podeu seguir totes ses nostres publicacions a sa nostra pàgina de Facebook de SA TROPA i enterar-vos així de tot lo que anam fent.

http://satropa.blogspot.com.es